“Grote vooruitgang in maisvoederwaarde”

De VEM-wedstrijd die maiszaadbedrijf Limagrain dit jaar onder telers van LG-rassen organiseert, laat een grote vooruitgang in VEM-gehaltes van snijmaïs zien. De eerste 75 inzendingen van deze wedstrijd laten een gemiddelde VEM zien van 1006, met 56 procent NDF-verteerbaarheid.

Dat is 15 VEM-punten hoger dan het landelijk gemiddelde van BLGG. Aan kop gaat een inzending met een VEM van maar liefst 1051, met 59 procent NDF-verteerbaarheid. “Deze kuiluitslagen bevestigen de grote vooruitgang in maisvoederwaarde, door rassen met een hoog zetmeelgehalte én een steeds beter verteerbare restplant”, zo licht veehouderijmanager Jos Groot Koerkamp van Limagrain toe. “Vooral in het verder optimaliseren van die celwandverteerbaarheid hebben we de afgelopen jaren grote stappen gemaakt en dat zie je terug in hogere voederwaardecijfers.”

BLGG AgroXpertus berichtte eerder dat de kwaliteit van snijmaïs in Nederland nog nooit zo goed was als in het afgelopen jaar. Ook volgens BLGG is dat vooral te danken aan de focus op een betere celwandverteerbaarheid in de snijmaisveredeling, die zorgt voor een hogere VEM-opbrengst. Hierdoor wordt jaarlijks gemiddeld 0,25 procent vooruitgang geboekt in voederwaarde. In combinatie met de vooruitgang in droge stof opbrengst brengen de nieuwste maisrassen jaarlijks 1 procent méér VEM op.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.