'Zaai geen maïs na maïskopbrand'

De schimmelziekte maïskopbrand is zo hardnekkig en besmettelijk dat op een aangetast perceel zeker drie tot vier jaar lang geen maïs meer zou moeten worden geteeld. Nieuwe Oogst meldt dat Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) en Agrifirm met dat advies komen na een indicatieve proef.

Daaruit bleek dat alleen zaaizaadbehandeling met een fungicide (Alios of Feuver) en rassen een significant effect hadden op maïskopbrand.

2013 geen schimmeljaar

Bepaalde rassen vertoonden totaal geen infectie. Nu was 2013 geen schimmelgevoelig jaar, de vraag is of dit in een dergelijk jaar wel het geval zal zijn. Omdat de maatregelen (nog) onvoldoende daadkrachtig zijn in de strijd tegen maïskopbrand, komen PPO en Agrifirm met het teeltadvies. Sporen blijven immers jarenlang achter in de bodem.

Volgens Jos Groten, onderzoeker bij PPO, is de huidige winter gunstig voor de ontwikkeling van de schimmelziekte. “Mocht deze winter zacht blijven en er volgt een nat voorjaar, dan is de kans op een zwaardere aantasting zeker aanwezig.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.