Minder varkensmest op maïsland

Op een hectare maïsland mag er niet meer dan twintig kuub vleesvarkensdrijfmest gebruikt worden. Dit jaar is er weer vijf kilo van de fosfaatnorm afgegaan en vanaf volgend jaar gelden er normen die afhankelijk zijn van het fosfaatgehalte in de grond. Dan wordt de toegestane hoeveelheid in de meeste gevallen nog minder. Dat meldt PigBusiness op haar website.

Want gebieden waar van oudsher veel varkensmest is gebruikt hebben doorgaans een hoog fosfaatgetal. Op dergelijke gronden is over een paar jaar nog maar een fosfaatgift van 50 kilo zuiver toegestaan. Nu is dat nog 80 kilo.

Beginontwikkeling belangrijk

Om de gevolgen van de alsmaar lager wordende fosfaatnormen tegen te gaan, leggen deskundigen bij de maïsrassenkeuze de nadruk op beginontwikkeling. Er komen ieder jaar weer nieuwe rassen op de markt die nog hoger scoren voor beginontwikkeling. Dit jaar is bijvoorbeeld het ras SY Milkytop nieuw. Dit ras scoort een negen voor beginontwikkeling. Het grillige weersverloop van de afgelopen twee jaar heeft ook duidelijk gemaakt hoe belangrijk beginontwikkeling is. Anders komt de oogst in gevaar.

Maïsteelt die gebaseerd is op bemesting met rundveedrijfmest krijgt meer en meer te maken met kali tekort. Uit mestmonsters blijkt dat het kaligehalte per kuub van gemiddeld meer dan 8,0 in de jaren negentig terugloopt naar minder dan 5 kilo per kuub.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.