Te hoge aflatoxinegehaltes in gebroken mais

Er is opnieuw een te hoog gehalte aan aflatoxine vastgesteld in mengvoer voor rundvee. Het voer is geleverd aan tientallen melkveehouders in Noord-Holland. Het voer werd begin december teruggehaald. Van twee melkveebedrijven kon de melk enige tijd niet worden verwerkt.

De aflatoxine is aangetroffen in gebroken mais afkomstig uit Argentinië. De grondstof was aan een veevoerbedrijf geleverd door een voedingsmiddelenbedrijf. Het betrof een paar big bags die niet aan de voerfabrikant geleverd hadden mogen worden. Het Overijssels voerbedrijf dat het mengvoer heeft geleverd, ontdekte de besmetting tijdens een reguliere monitoring. Volgens Van Rossem is het technisch en logistiek vrijwel onmogelijk om al voorafgaand aan de uitlevering van het voer aan de veehouders over de testuitslagen te beschikken.

Directeur Francine van Rossem van Trustfeed, de kwaliteitsborgingorganisatie van de mengvoerbedrijven, stelt dat het om een kleine partij grondstoffen ging en dat het verontreinigde voer tijdig is teruggehaald. Een gevaar voor de volksgezondheid of veiligheid van zuivelproducten heeft zich niet voorgedaan. Daarom is er ook geen brede waarschuwing uitgegaan.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.