Weer maiswortelkever in Duitsland

maiswortelkeverIn de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zijn tot 10 oktober 2013 ruim 2100 maiswortelkevers (Diabrotica virgifera) gevonden. Dat meldt het Duitse Mais Komitee (DMK). Het is aanzienlijk minder dan vorig jaar en dat komt volgens het DMK door de getroffen maatregelen.

De maiswortelkever vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika en is in de jaren 90 ontdekt in Europa. De Balkan om precies te zijn. Inmiddels zijn er in Zwitserland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland maiswortelkevers aangetroffen. Het beestje heeft in Amerika tot nu toe voor 1 miljard dollar aan schade toegebracht. In Duitsland is de geraamde schade tot op heden 25 miljoen euro.

Situatie Nederland

In Nederland is de kever tot nu toe op vijf locaties aangetroffen. Dat is gebeurd tussen 2003 en 2005. De Plantenziektenkundige Dienst heeft steeds meer maatregelen genomen om de kever uit te roeien. Onduidelijk is of de kever zich blijven kan vestigen in Nederland.

De larven van de kever kunnen aanzienlijke schade toebrengen aan maïsplanten.  Ze vreten aan de wortels van jonge planten, waardoor de planten verzwakken en uiteindelijk kunnen omvallen. De volwassen kevers veroorzaken schade aan de kolf. In Amerika zijn in extreme gevallen oogstverliezen tot 80 procent gevonden. In Nederland valt de schade vooralsnog mee. En of dat komt om dat de Plantenziektenkundige Dienst goed werk levert of dat er in Duitsland geen goede maatregelen genomen worden, dat blijft gissen.

Plaatsen waar de maiswortelkever dit seizoen gevonden is. Met name in de deelstaat Baden-Württemberg.

Plaatsen waar de maiswortelkever dit seizoen gevonden is. Met name in de deelstaat Baden-Württemberg.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.