Melkzuur en azijnzuur op verslag maiskuilanalyses

Nu de eerste mais is ingekuild gaat BLGG AgroXpertus maiskuilanalyses uitvoeren. Dit jaar worden ook de gehaltes aan melkzuur en azijnzuur gemeten. BLGG zegt dat het niet alleen meer inzicht geeft in de kwaliteit van de maiskuil, maar de gegevens dienen ook steeds vaker als input voor rantsoenbeperkingen.

Diverse adviserende organisaties hebben de fermentatiezuren inmiddels opgenomen in hun rantsoenprogramma. Melkzuur is een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose.  Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie. Melkzuur is dus een energiebron op pensniveau. Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering, 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof.  Volgens BLGG is dat veel.

Melkzuur en azijnzuur zijn ook van invloed op de zuurbelasting in de pens. Het is volgens BLGG daarom belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.