Fusarium in de maiskolven

imageVisscher Holland liet vorige week in een persbericht weten dat er in de voorgaande week door het gehele land volop maiskolven gevonden werden die besmet zijn met de Fusariumschimmel. Normaal gesproken veroorzaakt die schimmel stengelrot. Echter, nuĀ  komt fusarium ook volop op de kolf voor.

De fusariumschimmel die men op de kolven tegenkomt. is behoorlijk agressief en vreet de zetmeelkorrels op. Het lijkt of de kolf is aangevreten door vogels, maar de echter oorzaak is dus de fusariumschimmel. De aanwezigheid van deze schimmel heeft een flink negatief effect op de conservering en voederwaarde.

Besmette mais snel hakselen

Het advies van Visscher Holland is om besmette percelen snel te hakselen om verdere besmetting te voorkomen. Een goed verdichte kuil is des te belangrijker wanneer er sprake is van een besmetting met de Fusarium-schimmel. Kort hakselen draagt bij aan een betere dichtheid. Visscher raadt aan Advance toe te voegen tijdens het inkuilproces, dat zou de schimmelgroei direct inperken.

Voorkom schade door mycotoxinen

Vorming van enkele mycotoxinen die gezondheidsproblemen en verminderde melkproductie tot gevolg hebben, is bovendien een nadelige bijkomstigheid van de besmetting met Fusarium. Een mycotoxinenbinder is dus ook aan te raden, bijvoorbeeld UltraSorb, laat Visscher weten.

Visscher HollandĀ is leverancier van onder meer kuilfolie, inkuilmiddelen, zaaizaden en andere verbruiksproducten voor de rundveehouderij.

2013-09-26 08.44.36

2013-09-26 08.43.25

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.