Weer maiskopbrand in Nederland

20121011_maiskopbrand_nieuwe ziekte in mais_2Op een perceel tussen Oss en de Maas is net als vorig jaar maiskopbrand geconstateerd. Dat zegt Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). “Ten opzichte van vorig jaar valt het nog mee. De balans kan nu nog niet opgemaakt worden.”

Het is niet zo dat de meldingen van maiskopbrand binnenstromen bij PPO, maar feit is dat de schimmel net als vorig jaar weer is vastgesteld. “Tien procent van het perceel bij Oss is beschadigd door maiskopbrand. Vorig jaar was dat 40 procent, dus het valt nu nog mee”, vertelt Groten. Hij benadrukt wel dat het hoe dan ook vervelend is voor de boer.

Ingekuilde mais vies

Vorig jaar is er de nodige mais ingekuild. Ook mais dat aangetast was door maiskopbrand. “Sommige boeren vertellen dat de mais vies is, maar dat de koeien er op het oog niets van merken. Andere boeren hebben geen afwijkingen in de kuil gezien, maar vermoeden dat er toch wat met de mais aan de hand is. Het is lastig te zeggen wat de oorzaak is, maar de oorzaak zou heel goed bij de maiskopbrand gezocht kunnen worden.”

Sphacelotheca reiliana

De ziekte maiskopbrand wordt veroorzaakt door de schimmel Sphacelotheca reiliana. In Europa komt deze ziekte algemeen voor. In Nederland is de schimmel vorig jaar voor het eerst officieel vastgesteld. De schimmel kan tot 100% van de maïsplanten aantasten.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.