Balenpersen in opkomst

Het Duitse tijdschrift Top Agrar besteedt veel aandacht aan de mais balenpers. Schijnbaar hebben de Duitse melkveehouders de balenpers ontdekt. Reden genoeg voor maiscoach om een van de Nederlandse maïspersers te vragen hoe het is met de vraag naar zijn machine.

“Ik rijd heel Nederland en Duitsland door met de pers”, vertelt Geert Damkot uit Winterswijk. Hij is één van de weinige Nederlanders met een mais balenpers. “Nu is het nog redelijk rustig. Straks zijn we dag en nacht op pad.”

De familie Damkot handelt al jaren in maisbalen. In 2008 zijn ze begonnen met midi maisbalen en in 2010 was het tijd voor de aanschaf van een eigen machine: een Agronic MR810. De balen die uit de pers rollen zijn 85 bij 85 centimeter en wegen vers geperst ongeveer 350 kg bij 33 procent droge stof. Balen die geperst worden uit de voorraadkuil wegen 400 tot 450 kg. Volgens Damkot zijn de midi balen zeer geschikt als er geen behoefte is aan een hoge voersnelheid.

Steeds meer vraag

Steeds meer melkveehouders vragen naar de balenpers. Dat is volgens Damkot logisch. “In balen is de kans op broei veel minder dan in een kuil. Maar ook de voederverliezen zijn minder en de voeropname van de dieren blijkt beter.” Het is niet zo dat er alleen maar voordelen zijn, er kleven ook nadelen aan de pers. De drempel die er lijkt te zijn  is de prijs. Balen persen is veel duurder dan het inkuilen.

Desalniettemin weten ze bij onze oosterburen ook steeds vaker de machine van Damkot te vinden. “Soms rijd ik wel 500 kilometer Duitsland in”, zegt de Winterswijker.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.