Derogatie maakt mais op gescheurd grasland moeilijk

Het hoge water in de uiterwaarden zakt. De kans dat de mais die deels of volledig onder water heeft gestaan, herstelt is klein. Mais die drie dagen volledig onder water staat, overleeft het namelijk niet. En ook een langer tijd met de voet onder water is catastrofaal.

Of het nog interessant is, nadat het water weg is en de bodem weer bereidbaar, opnieuw mais te zaaien? Nee, die mais zal geen korrels meer zetten. Experts raden aan gras te zaaien op het ondergelopen land. Dan kun je in ieder geval nog een herfstsnede winnen. De gedachte om grasland dat niet is ondergelopen, nu, beter gezegd deze week, te scheuren ligt voor de hand. Met het vroegste ras zou je misschien nog een redelijke maisplant kunnen telen met gevulde kolven. Het aller-vroegste ras is echter niet meer beschikbaar.

Scheuren

Wie het met een iets minder vroeg ras toch proberen wil: gras op klei scheuren mag mits je daarna een stikstofbehoeftig gewas teelt, mais bijvoorbeeld. Gras op zand scheuren mocht tot 15 mei. Voor degenen die gras op klei hebben is er dus een mogelijkheid.

Bodemmonster

Wil je mais zaaien en daarbij nog stikstof uit kunstmest of uit dierlijke mest aanwenden, dan zul je bodemmonsters moeten laten nemen. Je teelt namelijk een stikstofbehoeftig gewas na gras. Een bodemanalyse kost tijd, die optie wordt dus moeilijk. Bemesten met stikstof voor of tijdens het zaaien zit er dus niet in.

Derogatie

Wie voor 2013 derogatie heeft aangevraagd, moet 70 procent van zijn landbouwgrond betelen met gras. Zit je in de huidige situatie op die norm, dan is grasland scheuren geen optie meer. De met gras beteelde percelen moeten namelijk tussen 15 mei en 15 september zijn ingezaaid met gras, hoewel graslandvernieuwing niet als een onderbreking wordt gezien.

Gecombineerde opgave

De gecombineerde opgave is, als het goed is, al verstuurd naar Dienst Regelingen. Je hebt dus al vastgelegd op welke percelen je mais en gras teelt. De gecombineerde opgave dient voor Dienst Regelingen ook als controlemiddel voor de derogatie.

Afmelden voor derogatie

Je kunt je afmelden voor de derogatie. Meldt je je af na 15 mei, dan krijg je het voor aanvraag betaalde bedrag niet terug. Het gaat hier om honderd tot enkele honderden euro’s voor de gemiddelde bedrijven. Bovendien wordt je plaatsingsruimte voor stikstof uit dierlijke mest aanzienlijk kleiner. Dat kan een probleem opleveren.

Nu nog grasland scheuren kan dus alleen als je niet voor of tijdens het zaaien bemest. Wellicht is na het zaaien mest aanbrengen een mogelijkheid. Zit je met de verhouding tussen maisland en grasland dichtbij of op 70 procent grasland, dan kost scheuren je de derogatie.

20130610_mais_onder_water

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.