Loonbedrijf Lindeboom zaait Proterra Maize

Direct na de maïsoogst profiteren van de voordelen van een groenbemester zonder een extra bewerking? Dat kan met Proterra Maize. Loonbedrijf Lindeboom heeft dit jaar voor het eerst Proterra Maize gezaaid bij twee klanten (zie foto’s). “Maar over de werking en onze tevredenheid kan ik op dit moment nog niet veel zeggen”, vertelt Remon Kosse van het loonbedrijf uit Dalfsen.

Proterra Maize in één werkgang

Proterra Maize is samengesteld uit geselecteerde grassoorten die zich onder de dekvrucht ontwikkelen zonder dat het de maïsplant beconcurreert. Bovendien is onkruidbestrijding gewoon mogelijk met Proterra maize. De grassen verdragen de meeste herbicidenbespuitingen en kunnen goed tegen de schaduw van de mais. Doordat het mengsel en maiszaad in dezelfde werkgang gezaaid kunnen worden, blijven de zaaikosten laag.

Gedurende de zomermaanden ontwikkelt de groenbemester zich onder het maisgewas. Tijdens de afrijping laat de mais meer licht door, waardoor de groei van Proterra Maize toeneemt.

Loonbedrijf Lindeboom heeft een halve dag voordat ze mais zaaiden de Proterra Maize gezaaid. Kosse vertelt: “Het is inderdaad mogelijk om in één werkgang te zaaien. Hiervoor is wel een aanpassing op de maïszaaimachine nodig. Wij hebben gezaaid met de Evers Grass Profi, over die machine beschikten we al. De Grass Profi kun je vergelijken met een wiedeg die uitgerust is met een zaaimachine. Lindeboom hoefde de maiszaaimachine niet aan te passen en zaaide de Proterra Maize kort voordat de mais gezaaid werd.

Goede structuur

Door Proterra Maize te zaaien, staat er na de maisoogst direct een groeiend vanggewas (zie foto’s). Door een diepe en intensieve doorworteling van de bodem, zou Proterra Maize voor een goede structuur zorgen. De diepe doorworteling van het vanggewas en de betere groei van het volggewas moeten tot slot bijdragen aan meer vastlegging van voedingsstoffen en minder uitspoeling.Proterra foto zaaien
Proterra foto zaaien 02
Proterra foto zaaien 03Proterra foto opkomst

Foto’s: Remon Kosse (Loonbedrijf Lindeboom)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.