Mechanische onkruidbestrijding in de mais effectief

20130522_onkruidbestrijding_in_de_maisTot 2005 was een mechanische onkruidbestrijding in de mais verplicht in het kader van de maispremie. De auteurs van Handboek Snijmais zien dat adviseurs, sinds mechanische onkruidbestrijding niet meer verplicht is, vaak hogere doseringen adviseren omdat de eenmalige mechanische onkruidbestrijding dikwijls achterwege blijft.

Toch zijn de auteurs ervan overtuigd dat een mechanische bewerking wel degelijk bijdraagt aan het verlagen van de onkruiddruk. Daardoor kan de dosering omlaag bij de chemische bestrijding. Schade door chemische bestrijding kan 10 tot 15 procent minder opbrengst tot gevolg hebben, zo blijkt uit onderzoek in de jaren 90.

Wiedeggen

Een bewerking met een wiedeg tussen zaaien en opkomst, zorgt dat alle onkruid vervolgens gelijktijdig opkomt. Het bestrijd namelijk het onkruid in het ‘witte draadjes’ stadium. Vervolgens kiemen alle zaden dus tegelijk en komen tegelijk boven. Bij de chemische bestrijding kun je de dosering vervolgens afstemmen op een uniforme grootte van het onkruid. De wiedeg egaliseert bovendien het zaaibed, waardoor ook bodemherbiciden een betere werking hebben.

Heb je het wiedeggen tussen zaaien en opkomst overgeslagen, dan zijn er tot het achtbladen stadium nog alternatieven. Ook tussen het twee- en achtbladen stadium verdragen maispanten namelijk de wiedeg. Tussen opkomst en het tweebladen stadium, zal de wiedeg maisplanten lostrekken.

Schoffelen

Is de onkruiddruk hoger, dan biedt schoffelen soelaas totdat de planten 50 tot 75 centimeter hoog zijn het perceel sluiten. Wil je echter schoffelen, of zelfs met een strokenfrees aan de gang bij een hoge onkruiddruk, dan moet je daar bij zaaien al rekening mee houden. Drie dingen zijn namelijk belangrijk. Een vlak zaaibed, een egale zaaidiepte en overal dezelfde rijafstand. Een gelijke rijafstand zorgt dat de schoffel of frees er altijd tussendoor kan. Door een egale zaaidiepte, van zo’n 5 a 6 centimeter en nooit ondieper, voorkom je dat de schoffel de maisplant meeneemt.

Tussen de rijen

Om niet alleen tussen, maar ook in de rijen, onkruid te wieden, volstaat een vingerwieder of een torsiewieder. Tussen het drie- en vijfbladen stadium, behoort aanaarden van de rij tot de mogelijkheden.

Volledig mechanische onkruidbestrijding in de mais

Voor een volledig mechanische onkruidbestrijding in de mais, schrijft het handboek vijf bewerkingen voor. Namelijk driemaal wiedeggen en twee maal schoffelen, waarvan één keer met aanaarders.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.