Vogelwachters doen oproep voor vervroegde bewerking maispercelen

Dankzij het droge en koude voorjaar hebben de weidevogels het zwaar. Dat stelt de BFVW, de bond van Friese vogelwachten. De kieviten moeten nog behoorlijk aansterken voor ze eieren gaan leggen en ook grutto’s stellen het legseizoen uit. In het geval van grutto’s geldt volgens de bond dat van uitstel wel eens afstel kan komen.

Om de weidevogels een handje te helpen, zijn in Friesland enkele plas- en drasgebieden aangelegd. Stukken land zijn onder water gezet en ijsbanen met water besproeid. Wat volgens de bond ook helpt, is het vervroegen van de bewerkingen van percelen waar mais gezaaid wordt.

Maispercelen vroeger bewerken

Door de bewerkingen te vervroegen, worden de vogels tijdens het, toch al verlate, broedseizoen minder vaak gestoord door de verschillende bewerkingen. Bovendien komt door de bewerkingen meer voedsel beschikbaar. Om diezelfde reden zijn al percelen onder water gezet. “Daardoor komt het bodemleven naar boven en zodoende voedsel beschikbaar”, weet Rendert Algra, voorzitter van de bond. “Dat helpt de vogels te herstellen van de winterse omstandigheden.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.