Nieuw fosfaatadvies mais: dunne mest in de rij

Half februari werd in Nijkerk het nieuwe fosfaatbemestingsadvies voor maisland en grasland gepresenteerd door de Commissie Bemesting Gras en Voedergewassen. Het oude fosfaatbemestingsadvies voor mais was te globaal. Rijenbemesting met dunne mest is een belangrijke pijler in het nieuwe advies.

Wim Bussink van het NMI, het Nutriënten Management Instituut, benadrukt het voordeel van het in rijen bemesten met dunne mest. De werking van stikstof en kali uit drijfmest is bij toediening in de rij 25 procent hoger. Gevolg is dat je minder kunstmest naar je maisland hoeft te brengen.

Dubbele werking fosfaat

De werking van fosfaat verdubbelt zelfs bij toediening in de rij. Onder het motto ‘fosfaatgift waar nodig’ past rijenbemesting dus prima in het nieuwe advies dat is afgestemd op een drogestofopbrengst van 16,5 ton per hectare mais.

Tot 5 ton meer drogestof uit mais

Bussink wijst op proeven in 2007 en 2008. Op tientallen velden werd fosfaat, niet per definitie dunne mest, toegediend in de rij. De meeropbrengsten varieerden tussen 0 kg en 5 ton drogestof per hectare. De gemiddelde meeropbrengst in 2007 was echter 390 kg drogestof. In 2008 990 kg.

Economisch neutraal

Volgens Bussink zou toedienen van drijfmest in de rij economisch neutrale gevolgen hebben voor de teler. Op lange termijn levert het echter een verbeterde bodemvruchtbaarheid op en zal het effect op yhet milieu positief zijn.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.