Schimmel in de mais

Ook in goed aangereden en goed geconserveerde kuilen ontstaan soms schimmels, niet eens direct onder het folie of aan de rand, maar midden in de kuil. De schimmel in de mais zorgt voor verkleurde ‘bollen’ aan het snijvlak. Het handboek snijmais noemt drie verschillende schimmels die deze verkleuringen veroorzaken.

Penicillium roqueforti

Deze schimmel veroorzaakt de blauwgroene verkleuring. Die blauwgroene schimmelbollen zijn zo’n 10 tot 20 centimeter groot. De schimmel heeft nauwelijks zuurstof nodig. De aanname is dan ook dat de schimmel zich een tot twee meter achter het snijvlak vormt. De bollen worden gezien op de plekken waar de kuil het zwakst is aangereden, vaak in de bovenste helft dus. Vanwege de temperatuur zitten de bollen minimaal 15 centimeter onder het folie. Het is bekend dat deze schimmel gifstoffen kan produceren. In de praktijk heeft dat volgens het handboek nog geen problemen opgeleverd. Overigens is deze ‘Penicillium roqueforti’ de schimmel die men gebruikt bij de bereiding van blauwe kaas.

Monascus ruber

De roodpaarse bollen worden veroorzaakt door de schimmel Monasces ruber. Van deze schimmel is vrijwel zeker dat hij geen gifstoffen vormt. De roodpaarse bollen vormen zich, net als de blauwgroene, op de minst verdichte plekken en niet in de toplaag.

Chrysonilia sitophila

Deze schimmel vormt de oranje sporen op het snijvlak. De schimmel manifesteert zich op warme dagen en vaak in kuilen die al broeien. Bij kuilen waar deze schimmel in zit, neemt de broei explosief toe. Deze schimmel produceert geen gifstoffen.

Wat te doen

Hoewel de schimmels geen direct gevaar zullen opleveren, zijn ze wel een aanslag op smakelijkheid en voederwaarde. Het advies van Handboek snijmais is dan ook de beschimmelde mais te verwijderen uit de kuil.

Goed aanrijden, goed afdekken en voldoende voersnelheid zijn ook hier weer de deviezen om schimmels voor te blijven. Voor wie extreem veel last heeft van schimmelvorming, geldt de overweging voor serieuze maatregelen. Bij onvoldoende voersnelheid kun je de kuil verlengen als daarvoor inmiddels de ruimte is. Zo wordt de kuil lager en de voersnelheid hoger. De eerste meters achter het snijvlak verwijderen en dat apart inkuilen is een optie voor wie wel voldoende voersnelheid heeft.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.