Maïsstengelboorder nieuwe bedreiging maïsteelt

Afgelopen jaar is hij voor eerst gesignaleerd in Zuid-Nederland: de maïsstengelboorder. De vraatsporen zijn een makkelijke ingang voor schadelijke schimmels. Dat meldt Agrifirm op haar website.

Als 15 procent van de maïsplanten is bezet met een stengelboorder is het mycotoxinegehalte zo hoog dat u de maïs niet meer kunt gebruiken als veevoer. Dat blijkt uit Duits onderzoek. In de vraatsporen van de maïsstengelboorder kunnen schimmels en mycotoxinen eenvoudig de plant aantasten. Het voorkomen van de maïsstengelboorder en daarmee de giftige mycotoxines is dus essentieel.

Via feromoonvallen wordt in Nederland gemonitord hoever de maïsstengelboorder al verspreid is. Ook loopt er onderzoek naar bestrijdingsmaatregelen. Het goed onderwerken van de stoppelresten is zeer belangrijk om de maïsstengelboorder uit uw perceel te houden. De mot van de maïsstengelboorder kunt u daarnaast eind juni / begin juli bestrijden met insecticide. (Agrifirm Feed).

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.