Rups bedreigt mais in Afrika

De rupssoort ‘Spodoptera frugiperda’, oorspronkelijk afkomstig uit Amerika maar sinds kort ook actief in Afrika, verspreidt er zich razendsnel over het continent. Het diertje is verantwoordelijk voor de vernieling van maïsvelden. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Het diertje vormt een bedreiging voor de voedselvoorziening in Afrika en bij verdere verspreiding ook voor de wereldhandel, waarschuwt het landbouwonderzoeksinstituut CABI. Afrikaanse boeren verwarden het schadebeeld eerst met de maïsstengelboorder (Busseola fusca) die al langer een belangrijke plaag is. Binnen de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de Verenigde Naties is een spoedvergadering gepland, met als doel “een gecoördineerd antwoord op de rups te formuleren”.

Spodoptera frugiperda is een nachtvlinder die gezien wordt als een bedreiging voor maïsteelt omdat zijn rupsen zo vraatzuchtig zijn. Voor jonge maïsplanten is de vraatschade catastrofaal wanneer de rupsen de groeipunt van de plant aantasten. Ze graven zich ook een weg door de kolf. Het beestje is waarschijnlijk via een lijnvlucht vanuit Noord-of Zuid-Amerika in Afrika geraakt. Het eet vooral maïs, maar kan in feite op meer dan honderd verschillende planten uit 27 plantenfamilies voortleven, waaronder belangrijke landbouwgewassen zoals rijst, bieten, suikerriet, soja, tarwe, katoen, luzerne, tomaten en aardappelen. (VILT)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.