Wat te doen aan blauwschimmel in de maiskuil?

Blauwschimmel-losVorming van blauwe schimmelplekken in het snijvlak van de maiskuil, duidt vaak op de aanwezigheid van Penicillium Roqueforti. Het resultaat van de aanwezigheid van deze schimmel zijn blauwgroene bollen die verschijnen aan het snijvlak.  De schimmel zit boven in de kuil omdat de dichtheid daar het kleinst is. Omdat de bovenste laag te koud is, zie je de bollen vaak zo’n 15 tot 60 centimeter onder het kuilplastic.

De vormer van de blauwe bollen groeit met weinig zuurstof. Men denkt dat de schimmel vooruit groeit en niet verder dan één tot twee meter achter het snijvlak zit. Een glad snijvlak zorgt dat zo min mogelijk zuurstof de kuil in kan dringen. De schimmel komt over het algemeen voor in kuilen met een te lage voersnelheid.

Gifstoffen

Penicilium Roqueforti kan gifstoffen vormen. In de praktijk blijkt dat zelden voor te komen. Andere schimmels, Monascus Ruber en Chrysonilia Sitophila vormen roodpaarse en oranje schimmelbollen.

Het advies is echter wel om de schimmelbollen uit de kuil te verwijderen. Smakelijk zijn ze vanzelfsprekend niet en dus vermindert de opname alsook de voederwaarde.

Kuil verlengen

Wie definitief af wil rekenen met de schimmel, doet er het best aan de kuil te verlagen. Daardoor neemt de voersnelheid toe. Het advies is de eerste twee tot drie meter te verwijderen, daar zit de schimmel al in. Vervolgens maak je de kuil twee maal zo lang of in ieder geval zo lang als de rijkuil of sleufsilo toelaat. Goed vast rijden is vanzelfsprekend het devies. Hoe vaster de kuil, des te minder goed de schimmel gedijt.

Behandelen

Edward Ensing, productspecialist bij Barenbrug, adviseert bovendien de kuil tijdens het verlengen te behandelen met gebufferd propionzuur, althans de bovenste 15 centimeter. De dosering moet drie liter per ton mais zijn. De dichtheid van een met zand afgedekte rijkuil die lager is dan 130 centimeter, is ongeveer 235 kg. Een rijkuil van 180 centimeter heeft een hogere dichtheid: 260 kg. De dichtheid in een sleufsilo is tien kg meer. Zonder zanddek is de dichtheid vijf procent lager.

Barenbrug Topform

Wil je de bovenste 15 centimeter van de kuil, dat is de slechtst aangereden laag, behandelen met gebufferd propionzuur dan betekent drie liter per ton een dosering van 0,12 liter per vierkante meter. Vervolgens afdekken met zand is de beste methode, meent Ensing. De merknaam van gebufferd propionzuur is overigens Topform bij Barenbrug. De werkzame stoffen zijn propionzuur en tetra-ammoniumpropionaat. Het beschermt tegen schimmels en broei.

Suggesties of aanvulling op dit antwoord? Gebruik onderstaand reactieformulier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *